• Selamat Datang ke LPM
  • Sudah Miliki Rumah?
Selamat Datang ke LPM1 Sudah Miliki Rumah?2

Pengumuman


PEMBAYARAN SEWA RUMAH LPM

di Pejabat utama LPM di tingkat 2 Kompleks Komersial Boulevard, Taman Tasik Utama, Ayer Keroh, Melaka. atau . . .

Aktiviti

Majlis Sambutan Hari Raya Tahun 2018 di Pejabat LPM di Taman Tasik Utama, Ayer Keroh, Melaka pada 6 Julai 2018 (Jumaat).

 06 Julai 2018
Sebelum Majlis Sambutan Hari Raya telah diadakan Majlis Bacaan Yaasin, Majlis Penyampaian Sumbangan kebajikan Staff serta Majlis Sambutan Hari Lahir staff bagi Bulan April 2018 hingga Bulan Jun 2018. Sambutan Hari Raya Lembaga Perumahan Melaka bagi Tahun 2018 turut disertai bersama YB. Encik Tey Kok Kiew, Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta Pemaju Perumahan Negeri Melaka.

Sesi Dialog Bersama Penduduk-penduduk Program Perumahan Rakyat (PPR) Krubong, Melaka telah diadakan pada 8 Jun 2018 (Jumaat).

 08 Jun 2018
Sesi Dialog ini dipengerusikan oleh YB. Mohd Rafiq Bin Naizamohideen, ADUN Kawasan Paya Rumput dan turut disertai oleh Lembaga Perumahan Melaka, Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan Sakato Enterprise Sdn. Bhd. Sesi Dialog ini diadakan bagi membolehkan YB. ADUN Paya Rumput mendengar dan meneliti segala aduan yang dibangkitkan oleh penduduk-penduduk PPR Krubong.

Majlis Menandatangani Perjanjian Usahasama Projek Perumahan Mampu Milik (RMM), Lot PT 1823, Mukim Taboh Naning, Alor Gajah, Melaka di antara Lembaga Perumahan Melaka (LPM) dengan Syarikat Serta Lega Development Sdn. Bhd. telah disempurnakan oleh YAB. Tuan Haji Adly Bin Zahari, Ketua Menteri Melaka pada 6 Jun 2018 (Rabu)

 06 Jun 2018
Cadangan pembangunan Projek Perumahan Mampu Milik ini seluas 2.34 ekar (9,489 meter persegi) melibatkan sebanyak 22 unit rumah mampu milik Teres 1 Tingkat (24'x 55') dengan harga rumah dijual pada harga RM180,000.00 seunit. Lembaga Perumahan Melaka diwakili oleh YBhg. Encik Saleh Bin Mohd Dom selaku Pengarah Eksekutif LPM manakala Syarikat Serta Lega Development Sdn. Bhd. diwakili oleh Encik Tan Chin Yong dan Encik Ngoh Chun How.

Program CSR Kelab Sukan dan Kebajikan Lembaga Perumahan Melaka (KSK LPM) pada 5 Jun 2018 (Selasa).

 05 Jun 2018
Memberi tumpuan kepada sasaran golongan miskin di Kg. Tanjung Labuh, Tehel, Jasin di mana penerima sumbangan adalah Puan Janiah Binti Husin (Ibu Tunggal) dan di Kg. Pasir Puteh, Bachang, Melaka di mana penerima sumbangan adalah Encik Zulkifli Bin Zainuddin (Bapa Tunggal). Semoga dengan pemberian sumbangan bantuan oleh KSK LPM akan dapat menceriakan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2018 kepada kedua-dua penerima sumbangan ini.

Sumbangan Kebajikan Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Kelab Sukan dan Kebajikan Lembaga Perumahan Melaka (KSK LPM) pada 4 Jun 2018 (Isnin)

 04 Jun 2018
Pihak KSK LPM telah menyalurkan sumbangan-sumbangan tersebut kepada keluarga yang layak. Di antara penerima-penerima sumbangan adalah Puan Joyah binti MatJin, Pegoh Dalam, Alor Gajah, Melaka dan Puan Sarah, Simpang Empat, Melekek, Alor Gajah, Melaka. Pihak KSK LPM mengucapkan ribuan terima kasih kepada para penyumbang diatas kesudian memberikan sumbangan kepada mereka. Semoga dengan pemberian sumbangan ini dapat memberikan kecerian kepada penerima sumbangan dalam menyambut Hari Raya Aidilfitri yang akan menjelma tidak lama lagi.

Program CSR Bubur Lambuk Lembaga Perumahan Melaka telah berlangsung di Masjid Al-Alami, MITC, Ayer Keroh, Melaka pada 3 Jun 2018 (Ahad).

 03 Jun 2018
Program bermula selepas solat Asar di sekitar jam 5 petang dan berakhir pada jam 6 petang. Sambutan orang ramai adalah amat baik dan dikunjungi oleh pelbagai lapisan masyarakat di sekitar kawasan Ayer Keroh, Melaka.

Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Membaiki Rumah Usang bagi DUN Bukit Katil, Melaka telah disempurnakan oleh YAB Tuan Haji Adly Bin Zahari, Ketua Menteri Melaka pada 3 Jun 2018 (Ahad).

 03 Jun 2018
Program CSR ini berlangsung di Bulan Ramadhan Al-Mubarak bagi menemukan keluarga Encik Mokhtar Bin Akob, warga emas berusia 78 tahun beserta 4 orang ahli keluarga. Program CSR ini mendapat sambutan yang hangat daripada penduduk kampung bagi meraikan kehadiran YAB. Ketua Menteri Melaka. Program CSR Membaiki Rumah Usang melibatkan kerja-kerja membaikpulih rumah, mengecat dan menyediakan keperluan kelengkapan rumah berupa perabot, barangan makanan, pakaian hari raya dan wang tunai kepada penerima sumbangan, Encik Mokhtar BIn Akob yang berjumlah RM25,000.00.

Program Iftar Ramadhan bersama warga emas dan anak-anak yatim anjuran Lembaga Perumahan Melaka telah diadakan pada 26 Mei 2018 (Sabtu) di Philea Resort, Ayer Keroh, Melaka.

 26 Mei 2018
Tujuan Program ini diadakan adalah menandakan kesyukuran ke hadrat Allah swt yang telah memberikan rezeki dan nikmat yang melimpah ruah kepada Lembaga Perumahan Melaka. Selain daripada itu, dapat menghulurkan bantuan kepada golongan warga emas dan anak-anak yatim bagi menceriakan sambutan Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Pengagihan Bubur Lambuk di PPR Krubong, Krubong, Melaka pada 26 Mei 2018 (Sabtu) disempurnakan oleh YB. Encik Mohd Rafiq Naizamohideen, Exco Perindustrian, Pelaburan dan Perdagangan Melaka merangkap ADUN Kawasan Paya Rumput.

 26 Mei 2018
Program CSR Bubur Lambuk dimulakan dengan memasak bubur lambuk secara gotong royong oleh penduduk-penduduk PPR Krubong. Sambutan daripada penduduk PPR Krubong adalah amat membanggakan.


Program Bacaan Yassin dan Ceramah Agama yang disampaikan oleh YBhg. Ustaz Mohd Rofee Bin Hj. Madon dengan tajuk "Kemuliaan Ramadhan" pada 25 Mei 2018 (Jumaat).

 25 Mei 2018
Mesyuarat Pengurusan Bulanan dijalankan yang dipengerusikan oleh YBhg. Encik Saleh bin Mohd Dom, Pengarah Eksekutif. Pengisian Mesyuarat Pengurusan Jabatan pada kali ini adalah berkaitan dengan mengemaskinikan pengurusan pejabat melalui pembentangan penjalanan operasi di bawah Unit Teknologi Maklumat (IT) serta pelancaran program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) oleh Kelab Sukan dan Kebajikan (KSK) Lembaga Perumahan Melaka.

Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) bagi Pengagihan Bubur Lambuk yang telah diadakan pada 19 Mei 2018 (Sabtu) di Masjid An Nur, Peringgit.

 19 Mei 2018
Proses pengagihan bermula pada jam 4.55 petang selepas menunaikan solat asar. Proses Pengagihan Bubur Lambuk mendapat kerjasama daripada AJK Masjid An Nur dan staff LPM. Sambutan daripada orang ramai adalah amat baik dan memuaskan.

Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) bagi Program Gunting Rambut secara percuma yang diadakan pada 19 Mei 2018 (Sabtu) di Rumah Pangsa Pantai Peringgit, Melaka

 19 Mei 2018
mulai jam 9.00 pagi hingga 3.30 petang. Sambutan daripada penduduk Rumah Pangsa Pantai Peringgit adalah amat baik dan memuaskan.

Majlis Pecah Tanah Projek Program Perumahan Rakyat (PPR) Cheng, Mukim Cheng, Melaka disempurnakan oleh YAB Datuk Seri Utama Ir. Ts. Haji Idris Bin Haji Haron, Ketua Menteri Melaka pada 5 Mei 2018 (Sabtu)

 05 Mei 2018
Majlis perasmian Pecah Tanah ini telah berlangsung dengan penuh kemeriahan dengan kebanjiran orang ramai yang berpusu-pusu mengunjung khemah pendaftaran untuk mendaftar rumah yang menawarkan sebanyak 500 unit rumah. Kemuncak majlis perasmian adalah upacara gimik perasmian yang disempurnakan oleh YAB Datuk Seri Utama Ketua Menteri Melaka bersama-sama dengan dif-dif kehormat. YAB. Ketua Menteri Melaka juga telah diberikan penerangan secara terperinci pembangunan projek PPR Cheng oleh YBhg. Dato' Sri Haji Mohammad Bin Mentek, Ketua Setiausaha, Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia.

Kursus Tuntutan Elaun Perjalanan, Elaun Lebih Masa dan Elaun-Elaun Lain di Dalam Perkhidmatan Awam pada 25 April 2018.

 25 April 2018
Kursus tersebut telah disampaikan oleh Pegawai daripada Jabatan Akauntan Negara, Negeri Melaka.

Majlis Taklimat dan Penyerahan Kad Akses Anti Vandalisme System (AVAS) di PPR Tehel dan PPR Krubong pada 21 April 2018 (Sabtu)

 21 April 2018
Pelaksanaan penggunaan kad akses AVAS ini akan mula berkuatkuasa pada 25 April 2018 (Rabu). Penduduk-penduduk PPR Tehel yang masih belum memiliki kad akses AVAS ini boleh datang ke Pejabat LPM beralamat di No. 9-1, Jalan TU49A, Kompleks Komersial Boulevard, Taman Tasik Utama, 75450 Ayer Keroh, Melaka. No. Telefon : 06-2320450/2320565.

Kursus Pengurusan Fail dan Rekod untuk semua Pegawai dan Kakitangan pada 18 April 2018 di Bilik Mesyuarat Munshi Abdullah LPM.

 18 April 2018
Kursus Pengurusan Fail dan Rekod ini dikelolakan oleh pegawai yang berpengalaman luas dari Jabatan Arkib Negara. Melalui kursus ini, Pegawai dan kakitangan diberikan pendedahan secara spesifik mengenai tatacara pengurusan fail dan rekod secara berkesan termasuklah kaedah mengenal pasti kod dan fungsian fail serta kaedah pelupusan fail dan rekod yang boleh dilkasanakan.

Ekspo Jualan Perumahan (EJP) selama 5 hari mulai 12 April, 2018 hingga 16 April, 2018 dari jam 10.00 pagi hingga 10 malam bertempat di Hall B, Melaka International Trade Centre (MITC), Ayer Keroh, Melaka.

 12 April 2018
PR1MA dan agensi Kerajaan Negeri Melaka serta Lembaga Perumahan Melaka (LPM) turut serta menyertai Booth Pameran bagi Projek Perumahan Mampu Milik (RMM). Pengunjung juga boleh mendaftarkan nama untuk rumah mampu milik (RMM) yang ditawarkan di bawah Lembaga Perumahan Melaka.

Mesyuarat Lembaga Pengarah, Lembaga Perumahan Melaka Bil. 2/2018 yang bersidang pada 12 April 2018 (Khamis) dipengerusikan oleh YB. Datuk Wira Roslan Bin Ibrahim, Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka.

 12 April 2018
Intipati Mesyuarat Lembaga Pengarah, Lembaga Perumahan Melaka pada kali ini adalah berkenaan perkembangan status terkini pembangunan Perumahan Mampu Milik (RMM) sehingga 9 April, 2018, perbincangan mengenai kedudukan kewangan semasa, masalah permohonan rumah PPR dan pentadbiran.

Majlis Perasmian Program Perumahan Rakyat Krubong , Melaka pada 20 Mac, 2018 (Selasa), jam 9.00 malam.

 20 Mac 2018
Majlis perasmian PPR Krubong ini akan disempurnakan oleh YB. Tan Sri Hj. Noh Bin Omar, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia. Hadiah-hadiah berupa basikal jenis Mountain Bike, Barangan Elektrik dan Hamper disediakan kepada pengunjung yang bertuah. Kemuncak Majlis Perasmian PPR Krubong adalah Persembahan Bunga Api yang berwarna warni dan menarik.

Kursus Pengurusan Kewangan Lembaga Perumahan Melaka 2018 pada 8 - 9 Mac, 2018 bertempat di Hotel Sentral Riverview, Melaka.

 08 Mac 2018
Kursus ini diadakan bertujuan untuk memantapkan lagi pengetahuan ilmu pengurusan kewangan kepada Pegawai dan Kakitangan seperti pengurusan kewangan kerajaan, perolehan kerajaan, pengurusan hasil dan terimaan, pengurusan perbelanjaan, pembayaran, pengauditan dan Bajet.

Mesyuarat Lembaga Pengarah, Lembaga Perumahan Melaka Bil. 1/2018 pada 27 Februari, 2018 (Selasa) dipengerusikan oleh YAB. Datuk Seri Utama Ir. Haji Idris bin Haji Haron, Ketua Menteri Melaka.

 27 Februari 2018
Mesyuarat Lembaga Pengarah LPM pada kali ini membincangkan mengenai Pengurusan Pentadbiran, Pengurusan Kewangan dan Status Terkini Pembangunan Projek-projek Perumahan di Negeri Melaka sama ada oleh Agensi Kerajaan Negeri Melaka termasuk LPM, Agensi Kerajaan Persekutuan termasuk PR1MA dan syarikat perumahan swasta.

Kursus Pengukuhan Jatidiri dan Kerja Berpasukan Kakitangan pada 23 - 25 Februari, 2018 bertempat di Nur Laman Bestari, Hutan Lipur Sg. Tua, Jalan Ulu Yam Baru, Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

 23 Februari 2018
Semua Kakitangan telah diberikan pendedahan secara teori dan praktikal bagi melahirkan kepimpinan, kesetiaan dan kecintaan kepada organisasi melalui kerja secara berpasukan.

Majlis Taklimat Hartanah Tidak Terjual di Negeri Melaka telah diadakan pada 20 Februari 2018 bersama TYT Gabenor Negeri Melaka di Pejabat TYT.

 20 Februari 2018
Turut serta bersama REHDA Negeri Melaka dan Agensi-agensi Kerajaan Negeri. Majlis ini bertujuan untuk mengenal pasti permasalahan hartanah yang tidak terjual dan kaedah terbaik bagi menanganinya bersama di antara Kerajaan Negeri Melaka dan Pemaju Perumahan di negeri Melaka.

Kursus Pemikiran Kreatif dan Inovatif pada 12 Februari 2018 hingga 13 Februari 2018 yang diadakan di Novotel Hotel Melaka, Taman Melaka Raya, Melaka.

 12 Februari 2018
Kursus bertujuan untuk memberikan pendedahan kepada Pegawai dan Kakitangan LPM tentang teknik-teknik yang terkini dan terperinci mengenai pemikiran kreatif dan inovatif bagi membolehkan LPM mendepani sebarang cabaran semasa dan akan datang bagi memacu LPM ke arah kecemerlangan dan kegemilangan.

Pembentangan Sasaran Kerja Tahunan (SKT) Lembaga Perumahan Melaka bagi Tahun 2017/2018 pada 9 Februari 2018 hingga 11 Februari 2018 berlangsung di Hotel Parkroyal, Kuala Lumpur.

 09 Februari 2018
Pembentangan SKT 2017/2018 merupakan aktiviti tahunan yang wajib dilaksanakan oleh organisasi seperti LPM bagi menilai dan menambahbaik prestasi dan pencapaian sepanjang tahun 2017. Selain itu, LPM merangka strategik pelan perancangan tahun 2018 dan Lima tahun yang akan datang sehingga tahun 2022.

Majlis Perasmian Ekspo Perumahan dan Hartanah Khas untuk Bumiputera Negeri Melaka Tahun 2018 disempurnakan oleh YAB. Datuk Seri Utama Ir. Haji Idris bin Haji Haron, Ketua Menteri Melaka pada 2 Februari, 2018 di Mydin MITC, Ayer Keroh, Melaka.

 02 Februari 2018
Ekspo Perumahan yang berlangsung selama 3 hari ini telah disertai sebanyak 22 pemaju perumahan termasuk Lembaga Perumahan Melaka dan Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB). Orang ramai terutamanya Masyarakat Bumiputera di Melaka boleh memiliki Unit-unit Bangunan Kediaman dan Bangunan Komersial yang masih belum terjual di dalam Ekspo Perumahan ini.

Mesyuarat Exit Conference Pengauditan Pengurusan Kewangan Berdasarkan Indeks Akauntabiliti (AI) bersama Jabatan Audit Negara Negeri Melaka pada 22 Januari 2018 (Isnin).

 22 Januari 2018
Jabatan Audit Negara diketuai oleh Encik Reduan Bin Abdul Samad, Pengarah Audit Negeri bersama 5 pegawai Kanan manakala Lembaga Perumahan Melaka diketuai oleh Encik Saleh Bin Mohd Dom, Pengarah Eksekutif beserta 10 pegawai. Mesyuarat Pengurusan Kewangan ini memberikan fokus kepada peningkatan dan memperkasakan pencapaian tadbir urus kewangan di Lembaga Perumahan Melaka.

Lawatan kerja oleh MIMOS Bhd, agensi Kerajaan Persekutuan Berkaitan Teknologi Maklumat (IT) ke Lembaga Perumahan Melaka pada 19 Januari 2018 (Jumaat).

 19 Januari 2018
Delegasi MIMOS Bhd. diketuai oleh YBhg. Datuk Wira Omar bin Kaseh, Pengerusi MIMOS serta 3 pegawai kanan manakala LPM diketuai oleh Encik Mohd Salleh bin Hamidom, Timbalan Pengarah (Pembangunan) serta 4 pegawai kanan. MIMOS Bhd. bersetuju memberi khidmat perunding IT bagi menaiktaraf sistem bersepadu IT berkaitan Perumahan di Melaka.

Lawatan Kerja Pegawai-pegawai Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Terengganu (Bahagian Perumahan) ke Projek Perumahan Penjawat Awam Negeri Melaka (MGO Home) Taman Desa Idaman, Durian Tunggal, Alor Gajah, Melaka pada 17 Januari, 2018.

 17 Januari 2018
Lawatan Pejabat SUK Negeri Terengganu ini diketuai oleh Tuan Haji Yusaini Amir bin Mohamad Nor, Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Perumahan) bersama 4 kakitangan manakala Lembaga Perumahan Melaka diketuai oleh Puan Ummi Kalthoom binti Dollah, Timbalan Pengarah (Pengurusan) bersama 4 kakitangan. Turut hadir adalah Tuan Haji Za'ba bin Mohamad, Wawasan Intact Properties Sdn. Bhd.

Lawatan oleh YAB. Datuk Seri Utama Hj. Idris bin Hj. Haron, Ketua Menteri Melaka ke Kaunter Lembaga Perumahan Melaka, di Aras 5, Bangunan UTC, Jalan Hang Tuah Melaka pada 16 Januari, 2018.

 16 Januari 2018
Taklimat ringkas mengenai fungsi dan peranan kaunter LPM di UTC telah disampaikan oleh Encik Abd. Majid bin Mohd Nasir, Pegawai Tadbir, Komunikasi Korporat LPM.

YBrs. Dr. Alauddin bin Sidal, Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan), Jabatan Perumahan Negara, Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah mengadakan Lawatan ke Program Perumahan Rakyat (PPR) Tehel dan Krubong, Melaka pada 12 Januari, 2018.

 12 Januari 2018
Lawatan ini adalah bertujuan untuk mengadakan perbincangan dengan Lembaga Perumahan Melaka mengenai pelbagai isu mengenai projek PPR di Melaka. Masalah penyelenggaraan dan membaiki kerosakan di PPR Tehel dan PPR Krubong menjadi topik perbincangan yang perlu disegerakan memandangkan penduduk di kedua-dua projek PPR telah lama mendiami rumah tersebut sejak bulan April tahun 2017.

Majlis Penghargaan bersama Jabatan/Agensi Kerajaan Negeri yang menjayakan Majlis Rasmi Lembaga Perumahan Melaka tahun 2017 telah berjaya disempurnakan pada 13 Januari 2018 di Medan Ikan Bakar Parameswara, Umbai, Melaka.

 13 Januari 2018
Majlis Penghargaan ini merupakan julung kali di adakan bagi melahirkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua Jabatan/agensi Kerajaan Negeri Melaka yang telah berganding baru menjayakan sebanyak 10 Majlis Perasmian Projek Perumahan Mampu Milik (RMM) sepanjang tahun 2017.

Majlis Kunjung Hormat ke Jabatan Perumahan Negara, Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada 5 Januari 2018.

 05 Januari 2018
Encik Saleh bin Mohd Dom, Pengarah Eksekutif, Lembaga Perumahan Melaka mengetuai delegasi LPM beserta dua orang Pegawai Kanan LPM. Perbincangan bersama Jabatan Perumahan Negara pula diketuai oleh YBhg. Tuan Jayaselan a/l K. Navaratnam, Ketua Pengarah dan disertai bersama dengan YBhg. Encik Yahya bin Ab. Ghani, Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) dan YBhg. Dr. Alauddin bin Sidal, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi). Perbincangan kedua-dua pihak adalah berkaitan dengan kepentingan bersama mengenai pembangunan Perumahan Mampu Milik (RMM), Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Dasar-dasar Perumahan serta Isu-isu perumahan pada masa kini.

Lawatan Kerja oleh YB. Dato' Hajjah Rusnah Binti Kassim, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Perak Darul Ridzuan dan Ketua Pegawai Eksekutif serta Pegawai Lembaga Perumahan dan Hartanah Negeri Perak Darul Ridzuan ke Program Perumahan Rakyat (PPR) Krubong dan Program Perumahan Rakyat (PPR) Tehel pada 27 Disember, 2017

 27 Disember 2017
Lawatan kerja ini bertujuan untuk bertukar-tukar fikiran dan pandangan mengenai kejayaan pembangunan projek PPR di Negeri Melaka untuk kemajuan dan kepentingan bersama bagi kedua-dua kerajaan negeri. Taklimat pembangunan PPR ini telah disampaikan oleh YBhg. Encik Saleh Bin Mohd Dom, Pengarah Eksekutif, Lembaga Perumahan Melaka

Majlis Perasmian Program Khidmat Sosial Korporat (CSR) Sumbangan Beg Sekolah anjuran Lembaga Perumahan Melaka pada 24 Disember, 2017 (Ahad)

 24 Disember 2017
Sambutan daripada anak-anak daripada keempat-empat Rumah Pangsa Pantai Peringgit, Rumah Pangsa Kg. Padang, PPR Krubong dan PPR Tehel sempena pembukaan Sesi Persekolahan Baru Tahun 2018 telah disempurnakan oleh YB. Datuk Ng Choon Koon, Timbalan Exco Kesihatan, Sukan dan Anti Dadah Negeri Melaka merangkap Ahli Lembaga Pengarah, Lembaga Perumahan Melaka

Lembaga Perumahan Melaka telah menganjurkan Program Khidmat Sosial Korporat khas Gunting Rambut untuk penduduk-penduduk di Program Perumahan Rakyat (PPR) Krubong, Krubong, Melaka dan PPR Tehel, Ayer Panas, Jasin pada 17 Disember, 2017 (Ahad)

 17 Disember 2017
Sambutan daripada kedua-dua PPR Krubong dan PPR Tehel adalah amat menggalakkan terutamanya anak-anak yang mengambil peluang untuk bergunting rambut secara percuma sebelum sesi persekolahan baru tahun 2018 dibuka pada 2 Januari 2018 nanti.

Program Khidmat Sosial Korporat (CSR) Gunting Rambut secara percuma yang dilaksanakan oleh Lembaga Perumahan Melaka bagi Rumah Pangsa Pantai Peringgit, Peringgit dan Rumah Pangsa Kg. Padang, Balai Panjang pada 16 Disember, 2017 (Sabtu).

 16 Disember 2017
Sambutan daripada penduduk di kedua-dua Rumah Pangsa tersebut adalah amat menggalakkan terutamanya di kalangan kanak-kanak yang menyertainya bagi menghadapi Sesi Persekolahan Baru Tahun 2018 yang akan bermula pada 2 Januari, 2018.

Mesyuarat Lembaga Pengarah Lembaga Perumahan Melaka Bil. 4/2017 pada 4 Disember, 2017 yang dipengerusikan oleh YAB. Datuk Seri Utama Ir. Haji Idris bin Haji Haron, Ketua Menteri Melaka.

 04 Disember 2017
bertempat di Bilik MMKN, Seri Negeri, Ayer Keroh, Melaka. Mesyuarat Lembaga Pengarah LPM kali ini membincangkan tentang status semasa perkembangan dan pembangunan Rumah Mampu Milik (RMM) yang dibangunkan oleh Kerajaan Negeri Melaka melalui Lembaga Perumahan Melaka dan Agensi Kerajaan Persekutuan seperti Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB), Perbadanan Perumahan 1 Malaysia (PR1MA) dan Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M).

Majlis Perasmian Rumah Contoh Projek Rumah Mampu Milik (RMM) Taman Vista Belimbing, Durian Tunggal, Alor Gajah telah disempurnakan dengan jayanya oleh YAB. Datuk Seri Utama Ir. Haji Idris bin Haji Haron, Ketua Menteri Melaka pada 3 Disember, 2017 (Ahad).

 03 Disember 2017
Majlis Perasmian ini turut diadakan Majlis Penyerahan Geran Hakmilik Tanah kepada Penduduk Kg. Gangsa, Durian Tunggal, Alor Gajah seramai 43 orang. Kemuncak Majlis tersebut adalah upacara memotong riben dan menandatangani plaque perasmian serta lawatan ke rumah contoh, RMM Taman Vista Belimbing, Durian Tunggal, Alor Gajah, Melaka.

Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Terengganu Darul Iman telah mengadakan Lawatan ke Projek Perumahan Penjawat Awam Negeri Melaka (MGO) Taman Desa Idaman, Durian Tunggal, Alor Gajah, Melaka pada 25 November, 2017 (Sabtu).

 25 November 2017
Lawatan ini diketuai oleh YB. Dato' Haji Mohd Jidin bin Shafee, Pengerusi, Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesejahteraan Bandar Negeri Terengganu dan YB. Tuan Haji Bazlan bin Abd. Rahman, Timbalan Pengerusi, Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Teknologi dan Transformasi Negeri Melaka. Taklimat projek MGO telah disampaikan oleh YBhg. Encik Saleh bin Mohd Dom, Pengarah Eksekutif, Lembaga Perumahan Melaka dan YBhg. Datuk Ng Choon Cheng, Pengarah Urusan, Syarikat Wawasan Intact Properties Sdn. Bhd. selaku pemaju projek MGO. Lawatan ke Projek MGO Durian Tunggal oleh EXCO Terengganu ini adalah bertujuan untuk mendapatkan penerangan dan penjelasan secara lebih mendalam tentang pelaksanaan Projek Perumahan khas untuk penjawat awam di negeri Melaka. Pengalaman yang bermanfaat ini akan dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Terengganu tidak lama lagi.

Majlis Perasmian Ekspo Rumah Mampu Milik (RMM) Negeri Melaka Tahun 2017 telah disempurnakan oleh YB. Datuk Hj. Sazali bin Muhd Din, Timbalan EXCO Perumahan, Kesejahteraan Bandar, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar Negeri Melaka mewakili YAB. Datuk Seri Utama Ir. Haji Idris bin Haji Haron, Ketua Menteri Melaka pada 24 November, 2017 (Jumaat) jam 3.20 petang di Mydin Hypermarket, MITC, Ayer Keroh, Melaka.

 24 November 2017
Di Majlis Perasmian Ekspo RMM ini turut menyajikan pemenang Pertandingan Hasil Kutipan Barangan Kitar Semula, iCycle bagi Penduduk-penduduk di Program Perumahan Rakyat (PPR) Krubong, Melaka dan Tehel, Jasin. Kemuncak Majlis Perasmian Ekspo RMM Tahun 2017 adalah pengumuman Pemenang Anugerah Pemaju Perumahan Terbaik 2017 dan Pemenang Anugerah Khas Terbaik 2017. Pemenang-pemenang adalah terdiri daripada Syarikat Wawasan Intact Properties Sdn. Bhd; Perbadanan Kemajuan Tanah Adat Melaka (PERTAM); Syarikat Paduwan Realty Sdn. Bhd; Syarikat SPNB Mesra Sdn. Bhd; Jabatan Perumahan Negara; Bank Simpanan Nasional dan Perbadanan Perumahan 1 Malaysia (PR1MA). Orang ramai yang mengunjungi Ekspo RMM Tahun 2017 ini mempunyai pilihan yang terbuka luas terhadap kepelbagaian rumah mampu milik sama ada yang dibangunkan oleh Kerajaan Negeri Melaka melalui usahasama Lembaga Perumahan Melaka dengan syarikat perumahan swasta di Melaka mahu pun oleh Kerajaan Persekutuan melalui Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) atau Perbadanan Perumahan 1 Malaysia (PR1MA).


Lembaga Perumahan Melaka dengan kerjasama Yayasan Inovasi Malaysia, MOSTI dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Cawangan Bukit Katil dan Ayer Keroh telah pun melaksanakan program Taklimat Keselamatan Kebakaran dan program lanjutan penggunaan tong kitar semula, iCycle di Program Perumahan Rakyat (PPR) Tehel, Jasin dan Krubong, Melaka pada 28 Oktober, 2017

 28 Oktober 2017
Sambutan daripada penghuni-penghuni PPR Tehel dan PPR Krubong adalah amat menggalakkan sekali terutamanya mengenai keselamatan kebakaran di rumah. Isu keselamatan kebakaran kini mengenai topik yang hangat diperkatakan oleh orang ramai lebih-lebih lagi kebakaran kini telah meragut banyak nyawa dan harta benda yang sukar dicari ganti.

Majlis Penyerahan Kunci Projek Perumahan Mampu Milik (RMM) Taman Ayer Molek Perdana, Kuala Sungai Baru, Alor Gajah, Melaka telah disempurnakan dengan jayanya oleh YAB. Datuk Seri Utama Ir. Haji Idris bin Haji Haron, Ketua Menteri Melaka pada 22 Oktober, 2017.

 22 Oktober 2017
Selain itu, penerima kunci yang bertuah turut diraikan dengan menerima mock-up Kunci Rumah serta pemberian kunci rumah masing-masing setelah pihak pemaju perumahan, Mega 3 Housing Sdn. Bhd. berjaya mendapat Sijil Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC) daripada YAB. Ketua Menteri Melaka pada hari ini. Bagi pengunjung yang bertuah pula, mereka mendapat durian runtuh apabila meraih hadiah cabutan bertuah berupa basikal jenis "mountain bike" dan hadiah barangan elektrik.

Lawatan Turun Padang YBhg. Datuk Wira Haji Mohammad bin Mentek, Ketua Setiausaha, Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan ke Projek PPR Tangga Batu dan PPR Klebang, Melaka pada 15 Oktober, 2017 (Ahad) mulai jam 9.15 pagi hingga 1.30 tengahari.

 15 Oktober 2017
Tujuan Lawatan Turun Padang KSU KPKT ini adalah melihat perkembangan dan status kemajuan semasa kedua-dua projek PPR di negeri Melaka. Turut serta program ini adalah agensi Kerajaan Negeri iaitu Lembaga Perumahan Melaka, Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Melaka Cawangan Tangga Batu, SW Corporation serta agensi Kerajaan Persekutuan, Jabatan Perumahan Negara.